Обратно към категорията

От 1 януари влизат в сила нови правила за пребиваване във Великобритания

Добавено на: 28.12.2020 13:23
   

На 1 януари 2021 г. изтича преходният период след оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. От тази дата българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания до 6 месеца. В рамките на това време гражданите ще могат да влизат в страната за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. Ако искат да останат по-дълго във Великобритания, трябва задължително да кандидатстват за виза.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания чужденците, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост ще трябва да разполагат с международен паспорт. Могат да го направят на правителствения сайт на Великобритания: Крайният срок за кандидатстване за статут по Схемата за уседналост ще бъде 30 юни 2021 г.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорта, ще трябва да посетят Визов Център Visa Application Centre. Успешно кандидатствалите ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

От посолството ни в Лондон обръщат внимание, че освен такса за обработка на заявлението за виза https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table/fees-5-october кандидатите следва да заплатят и такса за здравеопазване, която да им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба: https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay.

Зависими близки членове на семейства, както и деца родени след 31 декември 2020 г., ще имат възможност да се присъединяват към своите роднини след края на преходния период. Връзката между роднините следва да е била налична към 31.12.2020 г. и да продължава да съществува към датата на присъединяване.

Българските граждани, получили Статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г. 

При пътуванията с цел туризъм посетителите ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.

Българските граждани, а и всички останали граждани на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост във Великобритания, имат право да отсъстват от Великобритания в продължение на 2 поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост. За постоянен статут на уседналост се изисква в 5 последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания. Затова, ако гражданинът е с временен статут на уседналост и иска да получи постоянен статут на уседналост, то се изисква гражданинът 5 последователни години да не отсъства повече от 6 месеца във всяка една от тези 5 последователни години. Трябва да се има предвид, че всеки случай се разглежда индивидуално и се допускат изключения, например при болест, раждане, държавна служба и т.н., като се допуска този срок да се надвиши веднъж, но не повече от 12 месеца.

Прекратяването на правото на постоянно пребиваване и правото на свободно движение на гражданите на ЕС във Великобритания от 1 януари 2021 г., ще доведе и до промяна на имиграционния статут за настоящите и бъдещи студенти от ЕС във Великобритания.

Студентите от ЕС, включително тези, записани през текущата академична 2020-2021 година, имат право да кандидатстват по Схемата за уседналост на ЕС, но само ако физически присъстват във Великобритания преди 1 януари 2021 г. Пристигането и установяването им там преди края на преходния период е от съществено значение за запазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната, чрез Европейска здравноосигурителна карата (ЕЗОК) или удостоверение за временно заместване на ЕЗОК.

Ако вече са започнали своето обучение като студенти в Обединеното кралство, те отговарят на условията за статут на местни студенти (home fee status) – с други думи, ще им бъдат начислени същите такси за обучение, които заплащат британските студенти и ще могат да кандидатстват за студентски заем, финансиран от правителството или таксите им ще бъдат покрити от SAAS, ако учат за бакалавърска степен в Шотландия. Тези гаранции се отнасят за целия период на обучението им, дори и да завършват след 31 декември 2020 г. 

Студентите от ЕС, които започват обучението си в Англия или Шотландия след септември 2021-22 г. няма да имат статут на местни студенти по отношение на размера на таксите. Вместо това, всеки британски университет сам ще определя таксата за студентите от ЕС. Северна Ирландия и Уелс ще имат свои правила за това. 

Правото да получат непланирано лечение - спешна и неотложна помощ посредством ЕЗОК или заместващ сертификат е гарантирано на лицата, чийто престой е започнал преди 31 декември 2020 г. и продължава след тази дата. Максималната продължителност на престоя не е определена в закон и зависи от фактическите обстоятелства във всеки отделен случай.

Допълнителна информация, свързана с изтичането на преходния период на 31.12.2020г. и новите правила за влизане и престой във Великобритания, българските граждани могат да получат интернет страницата на Посолството на България в Лондон http://bulgarianembassy-london.org/.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!