Обратно към категорията

От 1 януари: Заплатите на учителите се увеличават с 8.4%

Добавено на: 29.12.2023 07:44
   

Индивидуалните основни заплати на всички учители се повишават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Увеличението става въз основа на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

По думите на министър Цоков добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата.

След повишението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.Чрез Колективния трудов договор се вдигат също работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал. Предвижда се по-високо заплащане при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация. Такива са например помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лв. от държавния бюджет.


Освен министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, подписите си върху новия Колективен трудов договор положиха председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. д-р Янка Такева, председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров, председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

За добрата съвместна работа със социалните партньори министър Цоков бе награден със златна значка от Синдиката на българските учители и плакет от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". Отличията му връчиха председателите на двете организации - д-р Янка Такева и д-р Юлиян Петров.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!