Обратно към категорията

От 10 януари декларираме доходите си пред НАП

Добавено на: 09.01.2024 07:36
   

Данъчната кампания за 2023 г. по деклариране на доходите от физическите лица започва от 10 януари. От тази дата стартира подаването на годишните данъчни декларации по електронен път, по пощата и на място в приходната агенция.

В декларациите, подадени в периода 10 януари - 1 март по електронен път, данните, предоставени от платците на доходи, не се зареждат автоматично. Това налага физическото лице - задължено да подава годишна данъчна декларация, да набави самостоятелно информация за придобитите доходи, с цел коректно попълване на декларацията.

В този случай преди да подадете годишната данъчна декларация, трябва да направите справки и да подготвите информацията от сметки за изплатени суми по граждански договори, авторски възнаграждения и др. и за доходи от наем, както и от служебни бележки за доходи от трудови правоотношения.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и онлайн услуга за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея автоматично ще бъдат вписани данни за получени през миналата година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30 април.

За закъснението подлежите на глоба или имуществена санкция до 500 лв. при първо нарушение и до 1000 лв. при повторно нарушение (чл. 80, ал. 1 и 3 от ЗДДФЛ).

Неподаването на годишна данъчна декларация не може да остане скрито, посочват от НАП. Всяка година данъчните служители съпоставят данните за изплатени суми на работници и служители, подадени от работодателите с данните за получени доходи, декларирани от физическите лица. Тъй като неподаването на декларация води до глоби, е важно да знаете в кои случаи трябва да декларирате доходите си пред НАП.

Хората, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, ще подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!