Обратно към категорията

В 11 области в страната няма регистриран коклюш

Добавено на: 24.04.2024 09:34
   

Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч от очаквания пик, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева в предаването „Денят започва“ по БНТ. От министерството очакват пикът да бъде достигнат до края на май.

Предстоящите празници и решението на Министерството на образованието и науката да слее тези празници ще даде глътка въздух на здравните власти и ще се намали разпространението на болестта в училища и детски градини, каза още министър Кондева.

В момента в 11 области все още няма регистрирани случаи, което не ни дава опция да обявим епидемия, обясни служебният здравен министър. Ако това се наложи, най-вероятно ще е за определени области. В момента заболяемостта е най-голяма в София.

Галя Кондева допълни, че в 46 училища има карантинирани класове. Карантината е в рамките на 14 дни. Когато има доказан случая на коклюш в един клас, той се карантинира, напомни министърът. Същите правила важат и за детските градини и яслените групи.

Министър Кондева припомни, че държавата е осигурила безплатни тестове, които се правят в Районната здравна инспекция в София и в Националния център по паразитни и заразни заболявания.

В момента имаме данни, че родителите са се активирали. Там, където има някакви пропуски в имунизационния календар по различни причини, се обръщат към личните си лекари и определено има повишен интерес за изпълнение на имунизационния календар по начина, по който е зададен.

Решението да се ваксинират бебета на месец и половина все още се дискутира, добави Кондева, но това е и начин да ограничим заболяването в групата на най-уязвимите – децата до 1 година. Тенденцията за увеличение на болните от коклюш в Европа се наблюдава от близо една година.

По време на епидемията от COVID-19  имаше някои пропуски в имунизационния календар и това може да е една от причините, въпреки че от коклюш боледуват и ваксинирани, обясни още служебният министър.

Кратката характеристика на ваксината, която се прилага при тях, позволява това да се прави още на 6-та седмица – тоест налични са достатъчно данни за безопасност на това приложение и в момента очакваме окончателното решение на Националния съвет по имунизациите, което за нас ще бъде водещото при взимането евентуално на решение, допълни Галя Кондева.

За бременните в последния триместър също са спорни доказателствата и по този въпрос очакваме тяхното решение. В много страни се прилага, хърватите дори направиха задължителна имунизацията на бременните в третия триместър и на възрастните в контакт с новородени.

В склада на министерството има достатъчно количество осигурени ваксини. Полагат се и усилия да се осигури бърз достъп до пазара. В петък ще пристигнат 2000 дози от ваксина срещу коклюш, която ще се разпространи в аптеките. 25-30 лева струва изследването за коклюш, ваксината също е от порядъка на 30 лева, каза министърът.

Преди два дни дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство по случая „Даная“ поради липса на данни за извършено престъпление, каза Галя Кондева и допълни, че в 14:00 часа ще има среща с Ани Стоянова и фондация „Даная“, за да бъдат изяснени техните искания.

Министерството на здравеопазването започва обявяването на конкурси за директори на болници, съобразно изтичането на договорите, същевременно са удължени сроковете на приключване на конкурсите, за да могат директорите да изпълняват задълженията си, заплащанията и всичко, което е свързано с тяхната пряка дейност, обясни Кондева.

На 6 лечебни заведения договорите са изтекли през месец март вече са пуснати като конкурси, остават още 9, основно в София и Пловдив.

Сред болниците е и „Пирогов“, като се очаква конкурсът да е пуснат до края на април. До 20 май е крайният срок за подаване на документи.

Има проблем в Националния център по трансфузионна хематология, от февруари работното му време е до 14:00 часа, като основната причина е напускането на шест медицински сестри, каза още министър Галя Кондева.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!