Обратно към категорията

111 години от създаването на българската бойна авиация

Добавено на: 16.10.2023 07:51
   

Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Президентът  ще приеме почетния караул пред Паметника на българския летец и ще почете паметта на загиналите за Родината летци и парашутисти.

 На събитието ще присъстват и министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Те ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на българския летец.

Днес отбелязваме 111 години от създаването на българската бойна авиация. На 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация.

Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!