Обратно към категорията

18-годишен ученик въвлечен в трафика с мигранти

Добавено на: 01.03.2023 11:42
   

Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняем С.С., на 18 г., за това, че на 28.02.2023 г. на км 196 на автомагистрала „Тракия“, в землището на гр. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, противозаконно е подпомогнал 57 мъже - граждани на Афганистан, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 т.1 пр.1, и т.5 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс, съобщават от прокуратурата.

С.С. е ученик, на 18 г. Той имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от гр. Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. С.С. се съгласил и за целта на 26.02.2023 г. двамата се срещнали. На ученика бил предоставен товарен автомобил, марка Ивеко, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000евро/3500долара на човек.Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27.02.2023 г. достигнали до с.Крумово градище, общ.Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

На 28.02.2023 г. около 2 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил С.С. Той е неосъждан.

На 28.02.2023 г. с постановление на наблюдаващ прокурор С.С. е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Активната работа по събиране на доказателства продължава.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!