Обратно към категорията

24 партии и три коалиции са регистрирани до момента за участие в местните избори

Добавено на: 11.09.2023 13:07
   

До момента документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местните избори са подали 42 партии и осем коалиции. От тях са регистрирани 24 партии и три коалиции, за останалите все още изчакваме проверката на подписките, както и някои документи, които трябва да бъдат представени. Това съобщи пред журналисти заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя допълни, че днес и утре ще бъде взето решение за регистрацията на всички подали документи.

Кандидатите ще се регистрират от 19 септември до 26 септември в общинските избирателни комисии, посочи Матева.

В отговор на въпрос тя каза, че все още не е започнала актуализация на софтуера на машините за изборите. Предстои да обявим обществена поръчка, но изчакваме документи от създателя на софтуера, допълни говорителят на ЦИК. 

Относно това как трябва да изглеждат параваните, Матева каза, че съвместно ЦИК и Министерският съвет трябва да определят условията и реда, по който се изработват материалите, но все още не са взели това решение. 

Росица Матева обясни, че на партия или коалиция може да бъде отказана регистрация за участие в изборите, ако не са представени всички изискуеми по закон документи или ако няма 2500 подписа в подписката. Тя посочи, че до момента имаше една или две политически сили, на които не са достигали подписите, но те са донесли допълнителна подписка. Затова е хубаво да идват малко по-рано при нас, за да се извърши проверката и да има време да коригират, ако някой от документите не отговаря на изискванията, допълни говорителят на ЦИК.
 
По-рано днес ДПС и коалицията "БСП за България" внесоха документи за регистрация в ЦИК за участие в местния вот на 29 октомври. Крайният срок, в който политическите формации могат да се регистрират в ЦИК, е 17:00 ч. на 13 септември.    


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!