Обратно към категорията

5,2% е равнището на безработица в страната в предходния месец

Добавено на: 15.08.2023 15:50
   

Равнище на регистрираната безработица в страната от 5,2% отчита през юли административната статистика на Агенция по заетостта. Така в разгара на летния сезон през месеца се наблюдава леко повишение на безработицата от 0,2 процентни пункта спрямо предходния юни, съобщиха от институцията. 

Агенция по заетостта отчита съответно и ръст в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда. В края на месец юли те са общо 147 596, което е с 5086 лица повече от месец юни. 

През юли се засилва и активността за регистрация в бюрата по труда. Регистрирани са нови 21 512 безработни. Те са с 1937 повече от предходния месец и с 1150 повече спрямо регистрираните през юли 2022 г. Други 597 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, макар че при тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец с 21% на търсенето на услугите на агенцията. Увеличава се и броят на активираните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, за месеца активираните са общо 4166. 

При броя на започналите работа през юли административната статистика на Агенция по заетостта отчита намаление – през месеца те са 10 212 при отчетени 14 176 през юни. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 379 пенсионери, учащи и заети. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 21,2%, следват тези в търговията – 12,7%,  хотелиерството и ресторантьорството – 7,5%, държавното управление – 6,4%, строителството и селското стопанство с по 5,5%, и други. Близо 780 безработни са започнали работа през месеца в страни от ЕС с посредничеството на Агенция по заетостта.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!