Обратно към категорията

659 пътници от Великобритания ще посрещнат Коледа под карантина

Добавено на: 21.12.2020 08:37
   

Карантина за 10 дни е била наложена на 659 от 667 пътници, които са пристигнали у нас с три полета от Великобритания през тази нощ, съобщиха от МВР. Съвместна проверка на летище София е извършена от министрите на здравеопазването и на вътрешните работи. Осем от пътниците в трите самолета са отказали да бъдат карантинирани и ще изчакат в транзитната зона обратни полети за Великобритания. Сред тях са шестима англичани, една българка и един австралиец.

10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, се въвежда със заповед на министъра на здравеопазването.

Карантината е задължителна и за българските граждани, пристигащи от Обединеното кралство. 

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Ограничението се въвежда с цел  да се запази здравето на българските граждани. Информацията за новия щам на коронавируса към момента е, че той се разпространява по-бързо.

Това бяха последните самолети от Обединеното кралство, допуснати у нас след друга заповед на министър Костадин Ангелов. Полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания са преустановени, считано от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 година. 

От полунощ са затворени и сухопътните граници за пристигащи от Великобритания. През тях ще бъдат допускани само български граждани, които са тръгнали от Острова, както и такива със статут на постоянно пребиваващи.

Днес е свикан извънреден Европейски съвет, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на пресконференция в 3 часа сутринта на летището. Лидерите на страните-членки ще обсъдят общи мерки за Европейския съюз срещу разпространението на новия щам на COVID-19. 

Гранична полиция ще прави съответните проверки в информационните масиви и ще установява факти и обстоятелства относно движението на всеки един, който влиза в страната, заяви Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!