Обратно към категорията

7 май – празник на радиото и телевизията

Добавено на: 07.05.2024 07:53
   

7 май е Международен ден на радиото и телевизията. На тази дата през 1895 г. Александър Попов представя първия радиоприемник. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

Година по късно на остров Уайт се построява първият радиопредавател, който получава британски патент за предаването на импулси и сигнали. На Бъдни вечер през 1906 г. Реджиналд Фесенден излъчва първото в света радиопредаване от брега на Масачузетс към корабите в морето и пътниците успяват да чуят коледните песни, изсвирени от него на цигулка , както и откъси от Библията. Окончателното радиоразпръскване е поставено през 1909 г. в Сан Хосе. Най-бързо и масово радиото става популярно в Европа и Северна Америка.

Възникването на радиото е твърде дълъг и продължителен процес, в който вземат участие видни инженери и учени като Майкъл Фарадей, Андре-Мари Ампер, Алесандро Волта, Георг Ом, Вернер фон Сименс, Джеймс Кларк Максуел, Александър Греъм Бел. По тази причина се водят спорове кой точно е изобретател на радиото.

Първата демонстрация на радиопредаване е направена от Никола Тесла. През 1983 г. той прави демонстрация пред публика, в която прави подробно описание на отделните елементи, използвани в радиотехниката.

Първата българска радиостанция започва да работи през лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“. Година по-късно влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!