Обратно към категорията

Актуализация на пенсиите с 11% от 1 юли ще предложи социалният министър на утрешното заседание в НОИ

Добавено на: 13.05.2024 13:54
   

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще внесе предложение на утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт за актуализиране на пенсиите с 11% от 1 юли, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Миналата седмица стана ясно, че е възможно пенсиите да бъдат актуализирани с 10%, а не с планираните 11% заради по-ниската инфлация.

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства, напомня Ивайло Иванов в позиция до медиите.

"В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите", заяви министър Иванов.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента, допълва министър Иванов.

"Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа и аз", категоричен е министър Иванов.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!