Обратно към категорията

АПИ прекрати договора с фирмата, поддържаща републиканските пътища в област Бургас

Добавено на: 22.11.2023 07:47
   

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с фирмата, която поддържа републиканските пътища в област Бургас. Решението е взето заради системно неизпълнение в срок и с необходимото качество на възложените дейности, поети по Договор от 2022 г. и свързани със зимното поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации.

От АПИ припомнят, че последният такъв пример е от уикенда, когато дружеството "БГ НОВА" въпреки многократните опити на възложителя, дадените указания и изисквания да се предприемат адекватни действия за поддържане на републиканските пътища в Бургаска област, останаха без резултат.

Това доведе до затваряне на пътни участъци и блокирането на основни пътни артерии като път I-9 Обзор - Слънчев бряг - Бургас, път I-9 Бургас - Малко Търново, път III-208 Провадия - Айтос, път III-906 Оризаре - Каблешково през Дюлински проход и път III-6009 Миролюбово - Каблешково.

Също така дружеството не е предоставило на възложителя в регламентирания срок и Оперативен план за зимно поддържане на пътищата.

Съществени пропуски и забележки в изпълнение на договорните ангажименти са констатирани при снегопочистващите и поддържащи дейности и през миналата зима. На дружеството многократно са налагани неустойки и корекции в стойностите на дейностите за зимно поддържане. Например корекции са направени в стойностите за зимно поддържане поради липса на минимално изискуеми материали за зимно поддържане; неизвършвани, съгласно изискванията ежедневни обходи на пътните участъци; ненавременно монтиране на GPS технология за следене и контрол на снегопочистващите машини; заледени и необработени участъци и други.

Пропуски се отчитат и във възложените дейности за възстановителни работи при аварийни ситуации след проливните валежи и наводненията на 4 и 5 септември в област Бургас. Срокът за изпълнение на аварийно-възстановителните дейности е бил 27 октомври т. г. предвид началото на зимния сезон. Към 20 ноември не са изпълнени 35% от възложените дейности.

С оглед прекратяването на договора с дружеството Агенция "Пътна инфраструктура" предприема необходимите действия за осигуряване на зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища на територията на ОПУ БУРГАС", по реда на чл. 79, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки. Този текст от ЗОП позволява при наличие на изключителни обстоятелства да се предприемат спешни действия за сключването на нов договор с друг изпълнител, за да се осигури зимното поддържане на републиканските пътища в област Бургас.

Прогнозната стойност на поръчката ще е около 12,4 млн. лв. без ДДС. До сключването на нов договор отстраняването на аварийно-възстановителни ситуации ще се осигурява от служителите на ОПУ-Бургас.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!