Обратно към категорията

Бизнесът се обяви против плащането на заплати само по банков път

Добавено на: 05.07.2023 10:18
   

Работодателските организации се възпротивиха на намеренията на финансовия министър Асен Василев да въведе със закона за бюджета за 2023 г. задължение всички фирми с персонал над 50 души да изплащат заплатите на служителите си само по банков път.

Темата е обсъждана многократно през последните години като мярка срещу неформалната заетост и неплащането на данъци и осигуровки. Работодателските организации обаче са скептични, че това ще изсветли икономиката и ще преустанови проблема "заплати в плик". За сметка на това работещите в малките населени места и в сектори като селското стопанство силно ще бъдат затруднени да изтеглят парите си от банковите сметки и да плащат с карта в магазина.

Според АИКБ с подобна мярка няма да секне порочната практика работници да слючват трудов договор с фирмата официално на по-ниско възнаграждение от договореното и то да се превежда по банков път, а разликата до договорения размер да се плаща под масата.

От БСК предупреждават, че преди да се задължат фирмите да превеждат заплати само по банков път, трябва да бъде осигурена необходимата инфраструктура в цялата страна – банкомати и в най-малките населени места, ПОС-устройства в магазини и доставчици на услуги, както и интернет свързаност.

Не на последно място призивът на работодателските организации е за по-достъпни, т.е. по-ниски банкови такси както за наетите лица, така и за търговците.

Справка в тарифите на банките показва, че месечната такса за обслужване на сметка, обвързана с дебитна карта, в преобладаващите случаи е около 3 лева. Освен това при всяко теглене от бакомат на банката-издател на картата се начислява минимум 0.30 лв. такса, а ако устройството е на друга банка - минимум 1.30 лв. Повечето големи банки у нас въведоха далеч по-големи такси при ползване на банкомат - процент от теглената сума.

Източник: segabg.com


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!