Обратно към категорията

На Благовещение се празнува и се броят пари

Добавено на: 25.03.2023 08:34
   

25 март е последният от мартенските празници и е много почитан от българите. Наричат го Благовещение, Благовец, дори Половин Великден.
Камбаните на църквата известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла.
Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела или празнична, навъсена или усмихната. Затова на този ден се яде, празнува и се броят пари.
Хубаво е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината. Да става рано и да си свършва работата. Всеки трябва да има пари в джоба. Добре е да има и „железни“ пари, за да е здравето желязно. Ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове.
Макар че сме във Великия пост, на Благовец се яде риба и обредна пита с мед.
На Благовещение се извършва ритуално пъдене на змиите с викове: „Бягайте змии и гущери, днес е Благовец!“. Съпроводено е с дрънчене на желязо и палене на говежда тор по ъглите на двора.
На Благовец жените чистят и подреждат къщата. Премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи да ги огледа слънцето и да види колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните. Събраната смет изгарят, за да се премахне всичко лошо. Момичетата месят за пръв път пита с мед и я раздават на съседи и роднини.
Благовещение се празнува като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачетата, към бедни и нещастни.
С появата на лястовицата се свалят мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне точно за Благовец и да започне подготовката за Великден.
Всичко посадено на този ден се хваща, избуява и дава обилни плодове или цвят.

ЗАБРАНИ
В този ден жените не бива да плетат, да шият или да решат косите си на път. Направят ли ги ще срещат змии и гущери през лятото. Не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото ще се разболее или ще изпусне късмета си.

ГАДАНИЯ
Който види щъркел за пръв път на Благовещение ще е щастлив. Щъркелът обаче не бива да лежи. Най-добре е да бъде съзрян в полет. Ако момък или мома най-напред видят лястовичка, завързват на три пъти празна кърпа и наричат „какъвто ще взема, такъв белег да ми сложиш“. Кърпата оставят три дни на покрива, после я развързват и гадаят по това, което намерят вътре. Ако има парцалче шивач ще е, ако има кал – дюлгерин, ако е хартийка – учен човек, книжовник. Момите поставят във ваза напъпили лалета. Ако до три дни цъфнат ще се омъжат до края на годината. Момичетата за женене могат да узнаят името на бъдещият си съпруг като станат рано призори и излязат да хвърлят боклука и чакат докато чуят първото мъжко име.

ПРОГНОЗИ
Каквото е времето на Благовец, такова ще е през цялата година. Ако денят е ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще са здрави и ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачно – ще боледуват и реколтата ще е слаба. Ако на Благовец е студено – ще се родят много краставици. Ако времето е ясно – кошерите ще са добри и годината ще е плодородна. Ако времето е ветровито – ще бъде така и през цялата година. Южният вятър вещае добро плодородие, северният – лошо. На който връх рано на Благовец има мъгла – там през лятото ще бие град.

ОБРЕДНОСТ
Трапезата на този ден е печена или варена риба, шарена пита и лучник. Лучникът се прави от две кори тесто, като в средата се нареждат всякакви зеленчуци, разбира се – голямо количество лук. Вари се супа от прясна коприва. Салатата е от маруля, лук, джоджен и магданоз. Казва се, че дойде ли Благовец хората са се хванали за зелено.

ИМЕНИЦИ са Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Благойна, Бончо, Бонка.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!