Обратно към категорията

Близо половината българи нямат никаква физическа активност

Добавено на: 24.01.2024 07:49
   

Много голяма част от българите са физически неактивни. 45% от хората на възраст между 15 и 69 години не извършват никаква физическа активност поне веднъж месечно. Основната причина за застоялия им начин на живот е липсата на интерес към спорта и липсата на време. Хората, които спортуват или са физически активни, го правят средно по 1,5 пъти седмично, като ходенето пеш и колоезденето стават все по-популярни, а фитнесът остава №1 при активно спортуващите.

Това показва традиционният годишен индекс за физическите навици на българите Multisport Index 2023 на IPSOS България, проведено в края на миналата година. Проучването е представително, като са интервюирани 1000 българи от цялата страна.

Очаквано данните потвърждават различни тенденции при различните възрастови групи. Делът на неспортуващите е най-висок в групата на хората над 50 години. 43% на хората между 50 и 60 години не спортуват никога, в групата над 60 г. делът се вдига на 46%.

Въпреки големия процент на физически неактивните, за навиците на българите да се движат и спортуват има и добри новини. Делът на физически активните хора, които поне веднъж месечно са ангажирани в по-продължителна форма на физическа активност, е нараснал от 29% през 2019 г. на 42 % през 2023 г. Много сериозно се е увеличил делът на хората, които ходят пеш - от 39% на 61%, като за това помагат и технологиите, които отмерват брой крачки и други параметри на активността, обясниха от екипа на проучването. Нарастнал е и делът на каращите колело, както и на ходещите по планини.

При активно спортуващите фитнесът остава най-разпространеният спорт, следван плътно от гимнастиката, при танците най-голям е делът на хората, които играят хорá.

Мотивацията за по-активен живот обикновено възниква по медицински причини. Много важно е обаче да се поставят ясни междинни цели, към които спортуващият да се стреми, за да стане мотивацията трайна, обясняват експертите. С целите обаче трябва да се внимава - при младите използването на технологии е масово, но има опасност и от мания за себедоказване, за да се постигнат заложените нива.

Източник: segabg.com


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!