Обратно към категорията

БНБ пуска в обращение медна възпоменателна монета „125 години от рождението на Панчо Владигеров“

Добавено на: 11.03.2024 08:55
   

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от днес медна възпоменателна монета на тема "125 години от рождението на Панчо Владигеров" от серията "Български творци", съобщават от Централната банка.

Цената на монетата при пускане в обращение е 54 лева. Номиналната й стойност е 2 лева. Монетата е в тираж 7000 броя.

Панчо Владигеров оставя трайни следи в българското музикално наследство като композитор, диригент, пианист и педагог. Роден е в Цюрих, Швейцария, на 13 март 1899 г., но по-голямата част от живота му преминава в България.

Владигеров печели два пъти Менделсоновата награда на Берлинската академия, работи като композитор и музикален директор и създава едни от най-патриотичните произведения в музикалната ни съкровищница: вариациите за пиано върху песента „Горда Стара планина“, рапсодия „Вардар“, „Българска сюита“, „Седем симфонични български танца“ и др. Основоположник на редица жанрове в българската музика, през своя дълъг творчески път. Маестрото създава композиции, звучали на прославени световни сцени – операта „Цар Калоян“, Концерт за пиано и оркестър № 3, „Импровизация и токата“, балета „Легенда за езерото“, „Концертна фантазия за виолончело и оркестър“, „Еврейска поема“, „Люлински импресии“, клавирните миниатюри „Шумен“, „Епизоди“ и „Акварели“ и други известни произведения.

Възпоменателната монета в памет на Панчо Владигеров ще се продава както в каси на БНБ, така и на касите на други банки.

От БНБ разясняват, че всеки ще може да закупи от касите на Централната банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. От БНБ припомнят още, че монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!