Обратно към категорията

"БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ": БНБ показа еврото, с което ще сменим лева

Добавено на: 14.02.2024 07:16
Снимки: БГНЕС, БНБ
   

Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. След постигането на пълна правна конвергенция на БНБ с приетия през м. януари т.г. нов Закон за БНБ, това е следваща важна стъпка, която институцията изпълни при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

Сега предстои да бъдат изработени новите евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

След това ще се пристъпи към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България.

Задължителните елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонетите, са:

- изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз;

- изписване на кирилица на думата „БЪЛГАРИЯ“ като обозначение на емитиращата държава;

- за българските евромонети от 2 евро – надпис, изписан последователно по гурта, като на едната половина е изписано "БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", а на втората половина – обърнато изписан същият надпис.

Избраните незадължителни елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са:

  • изписване на кирилица на думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро, „стотинка“ на монетата от 1 евроцент и „стотинки“ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента;

  • изписване на годината на въвеждане на еврото в България „2025“.А как изглеждат монетите от други държави в Еврозоната?

На монетата от 2 евроцента от съседна Гърция е изсечена принцеса Европа, отвлечена от Зевс, преобразен в бик. На 1 евро пък е Атинската сова, символ на мъдростта и философията на Древна Гърция.

Италианската монета от 1 евро е с Витрувианския човек на Леонардо да Винчи, докато на 2 евро е портрет на Данте Алигиери, рисуван от Рафаел. На по-ниските номинали са Колизеумът в Рим, кулата Моле Антонелиана и други.

Финландия, точно като България, избира евромонетите ѝ да повтарят дизайна на финландската марка, а Естония организира широко отразяван обществен конкурс, при който жителите ѝ да изберат измежду 10 предложения за дизайн на еврото.

Хърватия, която влезе в Еврозоната на 1 януари 2023 г., също подбира вида на монетите си след конкурс, в който хърватите гласуват за предпочитания от тях дизайн.

На хърватските 10, 20 и 50 евроцента е изсечен физикът и изобретател Никола Тесла. На монетата от 2 евро виждаме карта на Хърватия, а на 1 евро - бялка, символ на държавата. И на двете монети има и изсечен шахматен фон, който да напомня знамето на Хърватия.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!