Обратно към категорията

Бракуват над 2 млн. дози ваксини за COVID-19

Добавено на: 06.01.2023 07:08
   

Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 ще бъдат бракувани. Срокът им е изтекъл през миналата година. Възможно е броят на ваксините за унищожаване да е и по-голям, защото в здравните инспекции все още отчитат неизползвани количества. През тази година изтича срокът на близо 2 милиона и 800 хиляди дози ваксини, интересът към имунизацията е слаб. За последното денонощие са поставени около 215 дози ваксини. На този фон от здравното министерство съобщиха, че през тази година у нас ще бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини. Част от тях вече са платени. Служебният здравен министър е поискал от Брюксел да преразгледа правилата за доставка на ваксини срещу COVID-19.

Д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването: "Ако тези ваксини ни бъдат доставени - първо те ще бъдат с кратък срок на годност. Ние ще трябва да ги бракуваме. Ние не стига, че ги плащаме - плащаме и за бракуването им".

България търси възможности да препродаде или дари част от ковид ваксините. Темата е обсъждана и на Съвет по здравеопазване в Брюксел през декември.

Д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването: "Правим всякакви усилия да се договорим с ЕС да не получаваме толкова голямо количество. Ако трябва тя да ги дари на други страни".

Решение по въпроса на европейско ниво все още няма.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!