Обратно към категорията

БСП върна третия мандат на президента, следват предсрочни избори

Добавено на: 24.01.2023 12:28
   

Провали се и последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство. Тази сутрин и БСП върна на президента неизпълнен третия проучвателен мандат за формиране на кабинет. Предстои държавният глава да определи дата за предсрочни избори, да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.

Осем дни след като получи от президента последния проучвателен мандат за съставяне на правителство, председателят на парламентарната група Корнелия Нинова върна празна папката на държавния глава. Обясни, че левицата е направила всичко възможно, за да има кабинет и обяви:

"Не се събра мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат".

Президентът Румен Радев благодари на левицата за усилията да излъчи кабинет "в една много трудна политическа обстановка".

"Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех!"

За последните близо година и 9 месеца БСП получава и връща за четвърти път третия проучвателен мандат, което предизвестява и края на четири парламента.

След като върна мандата, Корнелия Нинова каза, че вината да няма редовен кабинет е обща на всички институции – на парламента, на партиите и на президентство.

Според БСП изборите трябва да се проведат възможно най-бързо. Нинова очаква по-различна политическа конфигурация в 49-ия парламент.

"Очакваме и искаме да има правителство в следващия парламент. Твърде много се задълбочи политическата криза, а тя е в основата и на всички други кризи. Трябва да решим първо тази, за да пристъпим към решаване на социалните въпроси, бедността, неравенствата, икономическите проблеми, енергийни въпроси. Трябва да се заемем просто с политическата криза."

БСП са готови за предизборна кампания. Основен опонент в нея ще бъдат "умора от избори, апатия към политическия живот", каза Нинова.

"За нас това е основният опонент и основна цел – да убедим хората, че е важно да гласуват."

Кога ще бъде предсрочния вот и докога ще работи 48-ия парламент президентът ще определи след като разговаря днес след обед с ръководството на Централната избирателна комисия, "за да даде повече информация за готовността за предстоящите парламентарни избори".

"На базата и на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-ото Народно събрание и датата за следващите парламентарни избори", каза Румен Радев.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!