Обратно към категорията

За местните избори няма да се доставят нови машини за гласуване, а ще се използват наличните, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова

Добавено на: 25.09.2023 15:49
   

За местните избори няма да се доставят нови машини за гласуване, а ще се използват наличните вече 12 837 устройства. Това посочи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание (НС) във връзка с надеждността на машините за гласуване.

Тя отбеляза, че всички машини за гласуване се съхраняват в склад, който е частен, тъй като към момента не е осигурен държавен склад от страна на Министерския съвет (МС). Нейкова припомни, че с решение на МС е възложено ЦИК да сключи договор за съхранение, който изтича следващата година.

Камелия Нейкова обясни, че в изборния ден не се извършва замяна на машините за гласуване, в случай, че има проблем с тях, а се взима решение избирателите да гласуват с хартия.

Софтуерът за гласуване, след процедурата по доверено изграждане на изходния код, в защитена среда, която се осигурява от Министерство на електронното управление, се подписва с ключове, които се държат само от ЦИК, по определен ред, и не се предоставят на външни лица, каза още председателят на избирателната комисия. 

Тя добави, че достъп до изходния код и документацията за системата за машинно гласуване се предоставя на представители на партиите и коалиции, регистрирани за участие в изборите.

Нейкова отбеляза необходимостта да се уреди особената закрила и статут на устройствата за машинно гласуване, както е уреден статутът на бюлетините.

Председателят на ЦИК коментира, че за сигурността на машинното гласуване се извършват редица проверки и тестове. Също така МВР и ДАНС извършват проверка на всички лица, които имат достъп до склада, в който се съхраняват машините за гласуване и които ще работят по тяхната подготовка и доставяне до избирателната комисия.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!