Обратно към категорията

"Булгаргаз" иска за обезщетение от "Газпром Експорт" за над 400 милиона евро вреди

Добавено на: 09.07.2024 13:06
   

"Булгаргаз" започна арбитражно дело срещу "Газпром Експорт" с искане за обезщетение за вреди над 400 милиона евро, съобщиха от компанията. Производството е заведено пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, съобщиха от българския обществен доставчик. Причината за иска е едностранното преустановяване на доставките на природен газ в края на април 2022 г.

От "Булгаргаз" припомнят, че в края на месец май тази година дружеството е изпратило покана до "Газпром Експорт" за доброволно уреждане на претенцията на българския газов оператор, съгласно договора между двете компании. След като руската страна не е предприела действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, "Булгаргаз" започва необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството, става ясно от съобщението на компанията.

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

Припомням, че още през 2022 година, малко след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, България попадна в списъка с „неприятелските държави“ за Москва. Още тогава Кремъл издаде указ за ограничения в търговските отношения и изиска природният газ да се плаща в рубли, а не по действащите договори – в евро или долари.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!