Обратно към категорията

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрените доставки през 2022 г

Добавено на: 16.05.2024 13:45
   

Булгаргаз ще съди "Газпром Експорт" за 400 млн. лева заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката. Руската компания спря доставките в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната в Украйна.

И още - АЕЦ "Козлодуй" се отказва от искането си за увеличение на цената на тока с 30% от юли след среща с енергийния министър.

Владимир Малинов обясни, че компанията може да оптимизира разходи и да спести пари. По-рано днес КЕВР публикува исканията на различните производители на ток за нови цени от юли, когато ще бъдат определени такива и за битовите потребители. В момента половината от тока, който се употребява у нас идва от АЕЦ "Козлодуй" и подобно увеличение ще се отрази и на цените.

Късно вчера министърът се е срещнал и със служебния премиер Димитър Главчев, като двамата са се разбрали да бъде осигурени пари за фонда за гарантиране на енергийната сигурност. Там в момента има недостиг от близо 450 милиона лева. По този начин ще се гарантира, че няма да има увеличение на цените за битовите потребители.

Владимир Малинов съобщи още, че турската компания "Боташ" ще направи отстъпка от 11 млн. евро за България през месец юни, тъй като има голям интерес за пренос на газ. Досега 13 компании са заявили желание да получават синьо гориво през Турция чрез договора с "Боташ".

БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!