Обратно към категорията

Бургас и Пловдив също съкращават администрацията си за свиване на разходи

Добавено на: 02.02.2021 07:58
   

140 щатни бройки съкращават тази година в администрацията и общинските предприятия на община Бургас с цел оптимизация на бюджета, съобщи кметът Димитър Николов.

С 10 процента се намалява и персоналът на администрацията и общинските предприятия в Пловдив, съобщи кметът Здравко Николов. 

Кметовете и на двата областни града обясниха, че това е единственият начин общините да изпълнят очакваните от гражданите ангажименти и услуги, без да увеличават данъци и такси.

Припомняме, че тази стъпка в Ямбол беше предприета от кмета Валентин Ревански още в първите месеци от мандата. С цел по-ефективно управление и контрол, както и спестяването на пари на данъкопатците, общинските предприятия бяха преобразувани от шест в четири, с което разходът за издръжката им беше намален с близо половин милион лева. 

Над 350 хиляди лева пък е освободеният ресурс в бюджета след предприетите две съкращения на щата в общинската администрация, извършени със съгласието на Общинския съвет. При това реалният брой заети служители в общинска администрация и преди съкращенията беше приблизително равен на този, който е и в момента. 

С цел неутежняване на семейния бюджет на жителите на Ямбол, екипът на Валентин Ревански предложи и общинските съветници приеха да не се увеличава размерът на данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, данъка върху превозните средства, таксите за детски градини и др. Наред с това бяха освободени от наеми за ползваните от тях общински имоти редица търговци и юридически лица, които заради мерките по време на епидемиологичната обстановка в страната бяха принудени да преустановят дейност.

Всички общини в страната в момента отчитат по-малко приходи в местните си бюджети, вследствие на антикризисните мерки. Очакванията са и през 2021 година приходите от собствени средства на общините да бъдат занижени, споделят кметовете на Бургас и Пловдив, които сега предприемат същите мерки, които кметът на Ямбол стартира още миналата година. Подобни стъпки се готвят да направят и други общини в България, според предварителна информация на 999.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!