Обратно към категорията

България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони

Добавено на: 28.11.2023 07:52
   

България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони. Дейностите по него ще бъдат финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция" 2021-2027, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектът "Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията“ е на стойност 1,7 млн. евро. Предвижда се по него да бъде закупено съвременно оборудване за структурните звена на партньорите, ангажирани в противодействието на нелегалната миграция, както и да бъдат проведени съвместни обучения, демонстрационни дейности и работни посещения с цел обмяна на опит между вътрешните министерства на България и Турция. 

Целта е да се постигне по-ефективно функциониране на системите за управление на миграцията и процедурите по предоставяне на убежище от двете страни.

Договорът за изпълнението на проекта ще бъде връчен днес от 11:00 часа в Експозиционен център "Флора" в Бургас от заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева и заместник-министъра на вътрешните работи Ивелина Дундакова. На събитието ще присъстват и генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун, и представители на местната и централна власт в региона.

Границата между България и Турция е с дължина близо 288 км с действащи гранични контролно-пропускателни пунктове Капитан Андреево - Капъкуле, Лесово - Хамзабейли и Малко Търново - Дерекьой. Общата площ на зоната на трансгранично сътрудничество обхваща около 29 000 кв./км. В България тя представлява 14,99 на сто от цялата територия на страната, докато в Турция е 1,58 на сто, се посочва в резюмето на програмата "ИНТЕРРЕГ" 2021-2027 година. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!