Обратно към категорията

Българо-американска летателна подготовка започва в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово

Добавено на: 05.08.2023 08:08
   

За поредна година България ще бъде домакин на съвместната българо-американска летателна подготовка „Тракийско лято – 2023“, която ще се проведе от 5 до 20 август 2023 г. в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово. Вече над 15 години съвместната подготовка допринася Военновъздушните сили и Силите за специални операции да придобият богат опит при реално взаимодействие в международна среда, отбелязват от Министерството на отбраната.
В „Тракийско лято“ ще участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа с три транспортни самолета С-130.
Цели на подготовката са усъвършенстване на процедурите във ВВС за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин, постигане на оперативна съвместимост, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на подразделенията от зенитно-ракетни войски. По време на „Тракийско лято – 2023“ ще бъдат изпълнени превоз на войски и товари и стоварване на товари по парашутен способ, както и дневни и нощни парашутни скокове. Участниците ще проведат обучение за евакуация на пострадал при инцидент и авиомедицинска евакуация. Ще бъдат изпълнени съвместни задачи с наземно базираните средства за противовъздушна отбрана.
Предвижда се на 5 август да бъдат изпълнени полети за пребазиране на личния състав, който ще участва в „Тракийско лято - 2023“. Транспортните самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ ще бъдат пребазирани в нашата страна на 7 август.
В рамките на съвместната подготовка в периода 8-17 август 2023 г. ще бъдат изпълнявани дневни и нощни полети със самолет „Spartan“ от състава на българските ВВС и със самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!