Обратно към категорията

Български младежи с възможност да разговарят с астронавтите на Международната космическа станция

Добавено на: 04.07.2021 09:15
   

За първи път български младежи ще имат възможността да говорят на живо с астронавтите на борда на Международната космическа станция, предават от БНР.

Историческото включване ще бъде на 26 юли, а ученици на възраст между 6 и 19 г. могат да участват в конкурс за набиране на въпроси.

Инициативата "Ало, Космос. Говори България" има за цел да разпали въображението на децата.

По време на срещата ученици от цялата страна и Европа ще задават въпросите си на астронавти от НАСА.

Видеовръзката ще се осъществи от Атлантическия клуб в България в пратньорство с Американското посолство и над 30 организации, които се занимават с образователни инициативи в областта на науката и новите технологии:

"С настоящия конкурс се стремим да разпалим въображението и интереса на младите към космическите изследвания и точните науки и да провокираме едни интересни, нестандартни запитвания, които да излъчим по време на тази връзка. Могат да участват всички на възраст от 6 до 19 години. Те могат да ни изпратят електронно своите запитвания. Това, след като се запознаят с условията на нашия сайт www.Хелоу-Спейс.ЕУ" - обясни Петър Бозаков от Атлантическия клуб.

Организаторите предвиждат 26-и юли да бъде целодневен детски фестивал с лаборатории, в които децата могат да се включат и ги канят да се състезават за това техните въпроси да бъдат излъчени.

Отговорите ще бъдат дадени на живо от двама астронавти. Заради големия интерес към събитието срокът за въпроси, който първоначално беше 1-ви юли, се удължава до 6-и.

До този момент са снимани 40 видеа с въпроси:

"Децата най-вече се интересуват от това какво е чувството да бъдеш астронавт, какво представлява живота на Международната космическа станция, какви задължения има астронавтът и как стига всъщност до тази титла. Как се обучава, как тренира".

България има сериозни традиции в сферата и е шестата космическа нация в историята.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!