Обратно към категорията

Българските БТР-и тръгват за Украйна

Добавено на: 05.03.2024 14:07
Снимки: Фейсбук - Тодор Тагарев
   

Малко повече от месец след като военният министър Тагарев обяви, че "Операцията е в ход", българската бронирана техника е на път наистина да потегли за Украйна.Българската бронирана техника вече се товари на жп гарата в Нови Искър. Сред бронираната техника има и машини БРДМ-2.

Бронетранспортьорите бяха събрани, но очакваха румънска фирма, която осигурява железопътния транспорт, да уговори графика за превозването им.

Забавената помощ за фронта бе една от конфликтните точки между ГЕРБ и ПП-ДБ, като в последните дни военният министър Тодор Тагарев бе многократно обвиняван, че не е направил нищо да изпълни решенията на правителството и парламента.

В края на ноември миналата година депутатите решиха да приемат законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

След гласуването на решението за одобряване на споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха. 

Седмици по-късно министърът на отбраната коментира, че машините все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!