Обратно към категорията

Честваме 115 години българска независимост. Велико Търново е център на тържествата

Добавено на: 22.09.2023 09:13
   
Днес честваме 115 години от провъзгласяването на българската независимост. На 22 септември 1908 година в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство. Церемонията е повторена и пред събралото се гражданство в крепостта Царевец. 
По традиция Велико Търново е център на честванията днес. Сутринта в честванията в старопрестолния град ще се включат вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата "Св. 40 мъченици". След това в крепостта Царевец от 10,30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг. Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине разстоянието от крепостта Царевец до паметника "Майка България" в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България. Кулминацията на честванията е тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Росен Желязков на площад "Цар Асен Първи" от 19,30 часа. 

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!