Обратно към категорията

Дали сме 320 млн. лв. за ваксини, поставихме едва 30% от тях

Добавено на: 23.05.2022 13:06
   

Едва 30% от доставените у нас ваксини срещу Ковид-19 са били поставени на хората. Това показват данните на сайта на Министерството на здравеопазването.

Общо 4 395 117 дози са сложени от началото на имунизационната кампания. За същия период у нас са дошли 3 пъти повече - 13 033 300. Държавата е платила над 320 млн. лв.

Неизползваните ваксини се бракуват, препродават или подаряват.

Осезаемият спад сред желаещите да се имунизират принуди страната ни да дарява ваксини още през миналата година. Почти 1/3 от дозите ни сме подарили на Бутан, Бангладеш, Иран, Босна и Херцеговина и Северна Македония. Това са предимно от ваксините на AstraZeneca. Ваксините на Pfizer правителството разпредели в Северна Македония и Босна и Херцеговина. 450 000 дози ваксини пък са били бракувани, пише "24 часа".

За да не залежават и да не плащаме огромни суми, здравното министерство поиска от ЕК да получава по-малко количество, което да е съобразено с реалните нужди на населението. 

Тенденцията на спад в имунизирането тръгна в края на януари, но през март все още на ден игла получаваха между 1100 и 1500 души. Големият отлив дойде след обявените намерения и последвалото поетапно падане на всякакви мерки. 

От разкритите временни имунизационни пунктове към днешна дата работи само този в "Пирогов". В пет лечебни заведения могат да се ваксинират деца от 5 до 11 г.

В края на юни приключва кампанията за бонус на пенсионерите за поставена ваксина. 


Маркери: Това, били, ваксини

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!