Обратно към категорията

Дариха близо 290 000 лв. след бедствието в Карловско, дезинфекцират дворове и улици

Добавено на: 12.09.2022 13:15
   

Десет дни след наводнението в Карловско, водата в цялата община остава негодна за пиене и готвене, а употребата ѝ е позволена само за битови нужди. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването, съобщава БНТ.

От днес започва поетапна дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове в селата Богдан, Каравелово и Слатина, за да не се допусне разпространение на заразни болести, съобщават от общинския кризисен щаб.

Продължава работата по отстраняване на щетите. Повече от 113 единици едро, средно и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в трите най-засегнати села.

В речните корита, по улиците и домове на хората работиха камиони, колесни комбинирани багери, булдозери, фадроми, резачки и друга техника, а на терен бяха над 1000 доброволци от цялата страна, както и 111 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" - Велико Търново и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия.

През целия ден в неделя работи и разпределителният център в сградата на община Карлово. Усилията на щаба са насочени на първо място към разчистване и укрепване на речните корита в засегнатите села. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени.

Кризисният щаб на община Карлово е в 24 часов режим на работа, като вчера проведе заседание в присъствието на областния управител на Пловдив Ангел Стоев. От щаба призовават доброволци от цялата страна да се свържат с тях и да вземат участе в дейностите по възстановяване на засегнатите села. Кметовете на засегнатите села призоваха за повече техника, която да се включи в продължаващото разчистване.

В Слатина голяма част от къщите вече са разчистени от калта, но все още 4 къщи продължават да се наводняват заради високото ниво на реката.

В Богдан също очакват тежка верижна техника, която да работи по разчистването на речното корито.

Създадена е организация за раздаването на хранителни продукти и вода на пострадалите в карловските села, като това става в кметствата всеки ден от 12.30 до 14.00 ч.

Колкото до дарителската кампания в подкрепа на пострадалите от наводненията, до момента от двата DMS номера са набрани близо 290 000 лева. Даренията от кампанията на общината DMS KARLOVO ще се ползват за възстановяване на публичната инфраструктура, обществените пространства и в помощ на хората.

Кампанията на доброволческите организации DMS POMAGAME е насочена към закупуване на битови електроуреди, мебели, учебни пособия за учениците, съобщиха в ефира на БНТ Теодора Бакърджиева от Българския дарителски форум и Елица Баракова от фондация Вcause.

По думите им много средства и предметни дарения са постъпили и на място в пострадалите села, а стотици хиляди хора са се отзовали в помощ на пострадалите.

Междувременно от община Карлово припомниха, че има разкрита банкова дарителска сметка, на която могат да се преведат средства в помощ на пострадалите от наводненията.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане - 44 51 00


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!