Обратно към категорията

Делото за теч на лични данни от НАП влиза в съда

Добавено на: 06.03.2023 09:25
   

Почти 4 години след хакерската атака срещу Националната агенция за приходите делото влиза в съда. Обвиняеми са собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков. На разпоредително заседание съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски.

Обвинението е за всяване на смут и страх. На 15 юли 2019 година стана ясно, че от масивите на Националната агенция за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона починали. Малко след теча на данни бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака.

Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Стотици граждани заведоха индивидуални дела срещу приходната агенция заради нанесени щети. Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!