Обратно към категорията

Ден на отворените врати в Народното събрание

Добавено на: 16.04.2022 08:16
   
Оригиналите на Търновската и Сребърната конституции и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I ще могат да видят гражданите в Деня на отворени врати на Народното събрание. Инициативата е по повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон, съобщи БГНЕС.
Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще посрещне първите посетители на официалния вход на парламента в 10.00 часа. Сред тях ще бъдат и специалните гости на събитието – студенти по „Право“ и „Българска филология“ от Софийския университет и по „Право“ от Нов български университет, както и ученици от столичното 21 СОУ „Христо Ботев“.

В Клуба на народния представител посетителите ще могат да разгледат изложба, която представя интересни факти, снимки и документи, свързани с Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Ще бъде излъчен и документалният филм „Премеждията на свещената книга“.
В пленарната зала на Народното събрание за гостите на институцията ще бъде излъчен документалният филм „Щрихи от първия български парламент“, Търново, 1879 г. Посетителите ще могат да разгледат мястото, където и днес се приемат българските закони.
По повод Деня на Българската конституция в Народното събрание ще бъдат представени оригиналите на Търновската и Сребърната конституции, които се съхраняват от Държавна агенция „Архиви“. Архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим Първи, пазени в Клисурския манастир “Св. Св. Кирил и Методий”, също ще бъдат показани на гостите на парламента.
В рамките на инициативата Националният център за парламентарни изследвания ще проведе тематично социологическо проучване сред посетителите в Деня на отворени врати.Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!