Обратно към категорията

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Добавено на: 08.06.2024 09:30
   

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя.

Предизборната кампания приключи в полунощ.  

До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма до обявяването на края на изборния ден на територията на страната, според Изборния кодекс.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата. 

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината.

Днес се оборудват и помещенията за гласуване със всичко необходимо - бюлетини, машини, избирателни списъци, паравани, материали в помощ на избирателите. Членовете  на секционни комисии получават по график материалите .

В над 9 хиляди и 300 от секциите у нас ще има и машина за гласуване, която се инсталира от техници на фирмата Сиела Норма.

Машините се тестват. Ако се появи проблем с устройствата, който не може да бъде отстранен, се уведомява ЦИК. Тя ще вземе  решение, че в съответната секция гласуването ще е само с хартиени бюлетини. 

Машините за гласуване са под постоянна полицейска охрана от изнасянето им от склада до инсталирането и запечатването на секциите, като и след това те се  охраняват от органите на МВР.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!