Обратно към категорията

Денков: По-ниска инфлация с освобождаване вноса на зърно

Добавено на: 13.09.2023 12:50
   

Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. Това коментира преди заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„Днес горещата тема е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държави, включително България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора”. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ, без да се помпа инфлацията, както и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители”, каза Денков.

Премиерът подчерта, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията, което по думите му ще помогне най-вече на хората с ниски доходи, както и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

„Досега, за 2023 година, пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са на стойност от 146 милиона лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура или за подпомагане на земеделския сектор, например. Ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари. Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен”, допълни министър-председателят.

Източник: Nova


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!