Обратно към категорията

Депутатите обсъждат на първо четене проектобюджета на държавата за тази година

Добавено на: 12.07.2023 12:55
   

Депутатите обсъждат в пленарната зала проектобюджета на държавата за тази година на първо четене.

Бюджетът за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълни един от основните си приоритети да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до три на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания, посочва вносителят - Министерският съвет.

Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на БВП от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лв. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на тази година инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на намалението на цените на храните и енергийните стоки. 

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г. и 15% - за структурите в общинската администрация.

След срещата тази сутрин в Народното събрание между ръководствата на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите, че въпреки претенциите към план-сметката на държавата, подкрепата за бюджета е чисто политически акт. 

Общата рамка на бюджета няма да се променя, съобщи финансовият министър. Ако има предложения за корекции, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход, т.е. ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход за друго перо, посочи Асен Василев. Самият той заяви, че няма притеснения за бюджета.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!