Обратно към категорията

Депутатите отхвърлиха предлагания от "Продължаваме Промяната" проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели

Добавено на: 06.01.2023 12:43
   

Без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от "Продължаваме Промяната" (ПП) проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане.

Вносител на проекта на декларация е номинираният за министър-председател Николай Денков (ПП) и група народни представители. Проектът на декларация бе отхвърлен с 63 гласа "за", 84 - "против" и 30 - "въздържал се". Документа подкрепиха от ПП и "Демократична България". "Против" - гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", а от ДПС, "БСП за България" и "Български възход" се въздържаха.  

В декларацията се предлагаха четири национални цели: Развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. „Обединението около тези национални цели би ни приближило към постигането на нашата обща цел: развитието на България като справедлива държава с висок жизнен стандарт и иновативна конкурентна икономика, подкрепена от високообразовано, здраво, съзидателно и солидарно общество от свободни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето“, заяви Денков, цитирайки текста на декларацията.

Осигуряването на парламентарно мнозинство във фрагментиран парламент като нашия винаги е предизвикателство. Както видяхме, първата политическа сила не успя да реализира техния мандат и затова ние избрахме друг подход. Предложихме на всички политически сили да формулираме заедно общи национални цели, които надхвърлят живота на това Народно събрание, но към тези цели да добавим и списък от задачи, които можем да изпълним през настоящата година и да изпълним със съдържание, както целите, така и смисъла на съществуване на това Народно събрание, заяви Денков. 

Той посочи, че управлението не може да е самоцел, за да бъде едно управление успешно, трябва Министерският съвет, Народното събрание да действат в синхрон, за да решават реалните проблеми, които вълнуват българските граждани и българският бизнес. Номинираният за министър-председател благодари на колегите си от ДБ, БСП за България и БВ, че са се включили в този процес, участвали са в дискусиите и са направили техните предложения. Денков отчете като грешен модела на българската икономика, базирана на евтина работна ръка и посочи, че това е и дълбоката причина все още много български граждани да търсят своята реализация. Той аргументира основните приоритети, свързани с развитието на конкурентна и иновативна икономика. 

След гласуването Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. Той посочи, че се е видяло, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия - какви да са приоритетите на България в следващите години. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни основните приоритети, разписани в текста на декларацията и обясни защо е гласувал "за" текста ѝ.  Асен Василев от своя страна отбеляза, че ако няма поставени ясни приоритети пред България, да се предлага състав на кабинет е неразумно. Не е работа на втората политическа сила да управлява, втората политическа сила трябва да бъде силна конструктивна опозиция, добави Василев. Той констатира, че неспособността на ГЕРБ-СДС да сформират кабинет и да предложат управленска визия е довела до това втората политическа сила да се налага да сформира кабинет и да предлага управленска визия. 

От ПП са се свързали с президентството и очакват отговор кога държавният глава може да ги приеме за връщане на мандата. 

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!