Обратно към категорията

Депутатите отмениха забраната за внос на украинско зърно

Добавено на: 14.09.2023 13:10
   

Народното събрание вдигна забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. Това стана след малко повече от два часа дебати в пленарната зала.

В пленарната зала беше изслушан земеделският министър, който призна, че досега е подкрепял идеята за удължаване на забраната. Променил решението си вчера, след като на заседанието на кабинета чул икономическите показатели и прогнозите, че това няма да има сериозни последствия за българската икономика

Кирил Вътев обясни, че все пак ще се затегне контролът върху вноса на украинска продукция, тъй като тя не отговаря на стандартите на ЕС.

"Според макропоказателите не е толкова притеснително да се откажем от тази забрана, защото могат да бъдат подпомогнати българските производителите. Завишаваме контрола на всички украински стоки, като силно ще се контролира радиоктивност и тежки метали", каза Вътев пред депутатите.

От ГЕРБ-СДС коментираха, че днешното решение няма никакво значение, защото така или иначе забраната отпада на ниво ЕС. От ПП-ДБ отново изтъкнаха аргумента, че ще поевтинеят всички стоки в страната.

"Това решение на практика няма да има абсолютно никакви последици за това какво ще стане от утре, просто забраната така или иначе пада, но ще има други политически щети", посочи Десислава Танева, ГЕРБ-СДС.

"Трябва да сравним кое е по важно - да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 милиона човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд. на година", коментира Кирил Петков, ПП-ДБ.

Остро срещу отмяната на забраната реагираха от "Възраждане" БСП и и ИТН.

"Това е чиста проба национално предателство, не защото не сме за свободния пазар, а защото не може да поставяме нашите зърнопроизводители в ситуация, в която няма да бъдат конкурентоспособни", каза Деян Николов, "Възраждане".

"По бързата писта се прокарва едно решение, което се опитва да прехвърли отговорността от изпълнителната власт на народните представители", допълни Иван Иванов, "БСП за България".

"Ние няма да подкрепим това решение в НС, но това няма да ги спаси от хората, които ще излязат с тракторите по улиците", коментира Тошко Йорданов, ИТН.

"Няма икономическа обосновка, нищо не се представя към момента, което да обоснове, няма никакво ДДС, което държавата да губи", каза Радостин Василев, независим депутат.

Според земеделския министър у нас и в момента се внася украинско зърно, което обаче се маскира като румънско. Оттук нататък следват разговори със зърнопроизводителите, които заплашиха с протести, ако забраната бъде вдигната. Срещата им с министър Кирил Вътев ще се проведе в събота.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!