Обратно към категорията

Депутатите приеха Държавния бюджет

Добавено на: 28.07.2023 06:59
   

След 21 часа заседание парламентът окончателно прие Бюджет 2023 рано тази сутрин. Заседанието приключи малко преди 6 часа.

От септември работещите във фирми с над сто души вече задължително ще получават заплатите си по банков път. Депутатите задължиха банките да не налагат такси за теглене от сметките, когато се ползва банкомат на финансовата институция, издала картата. Без такси за теглене ще бъдат и пенсиите, стипендиите и помощите.

Ангажиментите, поети за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, също залегнаха в окончателно гласуваните текстове. Допълнителните разходи за това са около 400 милиона лева, като средствата идват основно от капиталовите разходи на различните ведомства, за да не се отвори по-голяма дупка в бюджета.

Увеличават се с 30 млн. лева парите за заплатите в спешна помощ и РЗИ.

Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопастност на храните.

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лева. 5 млн лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция „Охрана“.

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева.

Ще има и увеличаване на акцизите за електронните и бездимните цигари на две стъпки - един път от август и още един път от януари.

Следващото заседание на парламента започва в 13 часа.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!