Обратно към категорията

Десета кампания за 24 май - "Написаното остава, пиши правилно!"

Добавено на: 02.05.2024 14:06
   

По случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките (БАН) традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към неговата кампания 'Написаното остава. Пиши правилно!". Това съобщиха от научната институция.

За десета поредна година на 24 май (както и през целия май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка - не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

От института са подготвили две диктовки. Едната диктовка е откъс от интервю с поетесата Мирела Иванова. Другата диктовка представя откъси от изказвания на поета Иван Теофилов. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката.

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки. Също така са достъпни в ютюб канала "Написаното остава. Пиши правилно!".

Млади учени от Института за български език ще направят подбор на най-добрите диктовки. Резултатите ще бъдат обявени в началото на юни на страницата на ИБЕ-БАН и в "Езикови справки" във фейсбук. Победителите ще получат по пощата тениска и стикер с надпис: "Написаното остава. Пиши правилно!".

Кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!" на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

"Написаното остава. Пиши правилно!" е проект на Института за български език при БАН.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!