Обратно към категорията

Дискусия за пътя на България към еврото

Добавено на: 24.02.2023 08:15
   

Конференция "България по пътя към еврото", организирана от Министерството на финансите (МФ), ще се състои днес в София. 

Целта на форума е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои, посочват от МФ.

Във форума ще участват президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен сектор. 

На 17 февруари министърът на финансите Росица Велкова съобщи, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., защото страната ни изостава с приемането на необходимото законодателство и не отговаря на критерия за инфлация. 

След проведени разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, е взето решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм ERM II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията. Договорено е да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание, каза министър Велкова.  

Вчера Валдис Домбровскис каза в София, че възможна дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 година. Първо обаче страната ни трябва да отговори на всички критерии от Маастрихт, каза Домбровскис на съвместен брифинг в Министерския съвет с премиера Гълъб Донев след срещата между двамата. България ще може да влезе в еврозоната, когато изпълни всички критерии от Маастрихт, което включва публичните финанси, дългосрочните лихвени проценти, стабилността на валутния курс и инфлацията. Изглежда, че всички критерии са изпълнени, с изключение на инфлацията, и това е съвместна оценка на българските власти и на експертите от ЕК, посочи Домбровскис.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!