Обратно към категорията

Допитване определя Думите на отминалата 2021 година

Добавено на: 05.01.2022 08:45
   

В кампанията "Думи на годината с Как се пише?" за първи път в открито и широкомащабно допитване можем да гласуваме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва, съобщиха организаторите. Те са убедени, че актуалните езикови употреби показват тенденциите в обществения разговор и инициативата да се определят "Думи на годината" ще ни помогне да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали и качествен ли е бил диалогът.

Проучването се провежда на платформата за грамотност "Как се пише?", на страницата във фейсбук и Twitter. То ще премине през три етапа. В първия, от днес до 12 януари, всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината на https://bit.ly/3qLg9Mk и https://twitter.com/pvarbanova.

"Преживяваме интензивен период като общество и е трудно да се спрем само на една дума, затова ще обявим първите три, за които гласуват хората", казва д-р Павлина Върбанова, създател на платформата за грамотност "Как се пише?".

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове петчленно жури ще отсее 10. Трите от тях, които са най-важни за българите като общество, ще бъдат избрани чрез анкета в сайта "Как се пише?" от 17-и до 19 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!