Обратно към категорията

Доставка на 385 специализирани автомобила за борба с пожарите се предвижда по проект от програма „Околна среда“

Добавено на: 16.02.2024 12:03
   

Доставка на 385 специализирани автомобила за пожарогасителна и оперативна дейност се предвижда по проект от програма „Околна среда“ (2021-2027) г.) Предвижда се още снабдяването с 67 мобилни системи за гасене на горски пожари, както и 6000 лични предпазни средства и допълнително съвременно оборудване. Очаква се над 26 000 души от страната да бъдат подготвени чрез обучения за превенция и реакция при горски пожари. Общият размер на финансирането на проекта е 169 964 169 лв. Договорът за изпълнението му бе подписано днес в Министерството на околната среда и водите. Академията на МВР е партньор в изпълнението на проекта.

Намаляване на риска от горските пожари и на щетите за населението са в основата на проекта, посочи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Защитата на природните ресурси и формирането на защитно поведение у населението е друг приоритет, който той изтъкна. Изпълнението на проекта е 60 месеца, отбеляза министърът. 

С проекта ще осигурим по-добра екипировка и техника на нашите служители, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов. С придобиването на толкова голям брой пожарни автомобили на практика ще заменим всички по-остарели, посочи той. Всички обществени поръчки са обявени и са на етап оценка, като преди края на април би следвало да бъде завършен този етап, каза той в отговор на въпрос на БТА кога се очаква доставката на пожарните автомобили. 

Това е техника, която ще бъде не само на разположение на България, но ще може чрез нея да се помага и на съседни страни, коментира министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той приветства изпълнението на проекта на фона на сериозния проблем с горските пожари, който той очаква да се задълбочи във връзка с климатичните промени и засушаванията. Обществото трябва да осъзнае, че горите са важна част от околната среда, смята директорът на Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“ Галина Стоянова. В последните години повече се гледа на горите като материален дървен ресурс, а „те реално са най-важният компонент от нашата околна среда“, коментира тя. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!