Обратно към категорията

Два хеликоптера на ВВС гасят пожара край Чепеларе

Добавено на: 29.08.2023 12:45
   

Горският пожар в Родопите продължава да гори и днес, оставайки в приблизителните граници на разпространение от вчера вечерта, заяви пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. Огнеборци, служители на горските стопанства, доброволци втори ден продължават да гасят пожара, обхванал около 450 дка борова гора в местност между селата Забърдо и Хвойна.  

Два военни хеликоптера AS 532 AL Cougar и Ми-17 с екипажи от 24-та авиобаза Крумово се включват и днес в борбата с огнената стихия, съобщиха от Министерството на отбраната. Водоснабдяването за хеликоптерите се осигурява от микроязовири край Асеновград и от р. Белишка над гр. Лъки. При участието на AS 532 AL Cougar вчера горящата гора е обляна с 15 тона вода при 10 захода на хеликоптера. 

Пожарът е в периметъра от снощи, но вятърът днес постоянно променя посоката си и разпалва нови огнища, обясни инж. Бакалов. Заради ниските температури през нощта, пламъците са ограничени, но в обедните часове се очаква ново активизиране. Теренът е много сух и отново се разгарят огнища, които вчера са били залети с вода от огнеборците. Следобед ще стане ясно дали ще може пожарът да бъде овладян, уточниха от ЮЦДП. 




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!