Обратно към категорията

Двама братя от гр. Ямбол, обвинени в производство и държане с цел разпространение на наркотици, остават задържани под стража

Добавено на: 24.06.2023 11:02
   

Мярка за неотклонение “задържане под стража“ потвърди Бургаският апелативен съд за Николай Ж. и Христо Ж. от гр. Ямбол.

Двамата братя са привлечени като обвиняеми за това, че за времето от м.юни 2023 г. до около 18.40 часа на 13.06.2023 г., при продължавано престъпление, в жилище в гр. Ямбол, без надлежно разрешително, в съучастие, произвели и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – метамфетамин, общо 24 пакетчета, разпространили високорискови наркотични вещества - 2 пакетчета метамфетамин.

Престъплението е квалифицирано по чл. 354а, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, като законодателят е предвидил наказание от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Взетата от Окръжен съд – Ямбол първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ е обжалвана от двамата обвиняеми пред по-висшата съдебна инстанция в гр. Бургас. Защитниците им оспорват обоснованото предположение за авторство, както и наличието на другата законова предпоставка – опасност от укриване и извършване на престъпление и пледират за по-леки мерки за процесуална принуда. Държавното обвинение счита, че определението на окръжния съд в гр. Ямбол е обосновано и законосъобразно.

Съставът на Апелативен съд – Бургас намира жалбите за неоснователни, като посочва в определението си, че споделя основанията на първостепенния съд за налагането на най - тежката мярка за неотклонение.

Съдът прави изводите на базата на събраните до момента гласни, писмени и веществени доказателства, анализирани подробно и обективно.

Налице е обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите с престъпленията, както и опасност да се укрият и да извършат престъпление, ако не бъдат под стража. Те са с предишни осъждания за престъпления от общ характер, което не е променило навиците им, сочи съдът в мотивите си. Предвиденото наказание за тези престъпления, съдът намира за реална причина, която би могла да мотивира желание на обвиняемите да се укрият.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!