Обратно към категорията

Дядовден празнуват за 66-та година в русенско

Добавено на: 22.01.2023 09:11
Снимки: kmeta.bg
   

Единственият у нас празник Дядовден се чества на 22 януари в русенското село Черешово. Неговото отбелязване започва преди 66 години по идея на местни хора и се празнува веднага след Бабинден, съобщава Радио Шумен.

"Участниците в празника окичват магарето и каруцата, с която ще отидат в дома на дядото. Той ги очаква с подредена трапеза и след почерпката, двама от мъжете го отнасят на ръце до каруцата“, разказва Татяна Хараламбиева, председател на читалището ,,Христо Ботев – 1926“ в село Черешово.

"През 1957 година, след като минал Бабинден, на вечерна раздумка се събрали мъжете от селото", казва още председателят на читалището. Тогава един от местните зевзеци - Милчо Стефанов попитал след като жените си имат Бабинден, защо и мъжете да не си имат Дядовден. По думите му те също са съпричастни към създаването на децата и тяхното отглеждане. И така напук на бабите, дядовците в Черешово също си направили празник.

Празникът Дядовден в Черешово ще започне днес в 11:00 часа от площада на селото. След, което всички ще отидат в дома на 80-годишния Марин Ангелов, който през последните 15 години е избиран за ,,баш дядо“ в селото.

Изискванията към него са да е дългогодишен жител на Черешово, да има внуци и правнуци, да е добър човек и да има активна обществена дейност.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!