Обратно към категорията

Ето какво реши социалната комисия за минималната заплата

Добавено на: 20.12.2022 17:19
   

Депутатите от парламентарната социална комисия оставиха в ръцете на правителството да определи размера на минималната работна заплата за 2023 година, съобщи БНР.

По предложение на ГЕРБ-СДС отпадна текста от приетия на първо четене проект за промени в Кодекса на труда, който предвиждаше Министерски съвет да определи минималната заплата за догодина, като тя не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца или 850 лева.

Според председателя на комисията Георги Гьоков от "БСП за България" по този начин се зачертават усилията на законотворците досега.

„С това решение на комисията днес, и ако се приеме от Народното събрание в този му вид, правят минималната работна заплата 750 лв., това е.“

Депутатите от комисията приеха по предложение на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" в закона да се запише понятието „брутна минимална работна заплата“, но не приеха дефиниция за него. Против понятието се обявиха от БСП.

„Това, което става вътре, е абсурд. По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на “Продължаваме промяната“ и “Български възход“, увеличение на минималната работна заплата от 2023 г. няма да има.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието.

Нинова обясни в какво се състои абсурдът на приетото предложение:

„Първо - от 1-ви септември догодина Министерски съвет да определя минималната заплата за 2024 г. Вторият абсурд - вкараха в минималната заплата думата “брутна“ минимална заплата. Това означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв.“, коментира тя пред медиите.

Лидерът на БСП обясни, че в минимална брутна заплата от 850 лв. влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд.

„Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре. ПП премахнаха клас прослужено време, сега да излязат и да го обяснят на хората“, изтъкна тя и определи това като безхаберие.

„Ние ги призовахме няколко пъти да оттеглят тези безумни предложения. Всичко, което направихме дотук, замина в канала“, заяви лидерът на левицата и допълни:

„Те сега да носят отговорност и да се знае от българските граждани кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа“, коментира Нинова и уточни: „Нашето предложение беше ясно, кристално и чисто - 50% от средната работна заплата става минимална. Другите доплащания са над това и предложението да влезе в сила от 1-ви януари 2023 г.“

Корнелия Нинова обясни какво всъщност означава към минималната заплата да бъде прибавена думата “брутна“:

„Означава, че в минималната заплата се включва клас прослужено време. Ако минималната заплата е 850 лв. и човек, който има повече прослужено време трябва да извади 250 лв. от тях (прослуженото време), реалната минимална заплата ще остане 600 лв., тоест по-ниска от сегашната“, обясни тя и допълни, че досега минималната заплата е 710 лв. и всички тези плащания са върху тази сума.

„Ние направихме предложение изрично да се запише, че в тази сума не влиза клас прослужено време, но те не го приеха“, каза още председателят на БСП.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!