Обратно към категорията

Фармацевтите и НЗОК се разбраха за финансирането на лекарствата

Добавено на: 09.07.2024 13:01
   

Постигнахме съгласие с фармацевтичния съюз, обяви пред журналисти проф. Момчил Мавров, изпълняващ длъжността управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Възнаграждението аптеките ще го получават като процент от стойността на отпусканите медикаменти, като този процент ще бъде 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт, обясни той.

Днес се състоя среща с представителите на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на която окончателно бе взето решение относно заплащането на аптеките.

Ако един лекарствен продукт струва до 167 лв., аптеката ще получа 15% от стойността на този лекарствен продукт, поясни проф. Мавров. Ако е над тази сума, аптеката ще получава 25 лв. за всеки лекарствен продукт, независимо от неговата цена над 167 лв., поясни той. И добави, че новото правило влиза в сила със задна дата от 1 юли т.г. и ще обхваща общо 11 отчетни периода. Отчетните периода на аптеките са на 15 дни, обясни проф. Мавров. Той доуточни, че новият начин на заплащане на възнагражденията на аптеките няма общо с промените в Наредба 4, които касаят най-вече пациентите и техния достъп до лекарствена терапия и лекарствени продукти. Това е допълнително споразумение за промяна в условията и реда за работа с аптеките, които се разписват между НЗОК и БФС, заяви и.д. управителят на Касата. Той направи също уточнението, че при протоколните лекарства, каквито са инсулините, няма промяна и те си остават по стария ред на отпускане.

На въпрос относно бюджетното въздействие проф. Мавров каза: "Със сигурност ще е по-малко от това, което предвиждахме досега при стария начин на заплащане – въпросните 5 лв. на рецепта. По думите му новият начин на финансиране на аптеките е по-справедлив и по-устойчив. На уточняващо питане колко средства ще бъдат необходими, той отговори, че още не може да се прогнозира, но се очаква да бъде спестен значителен финансов ресурс на касата. Възможно е да има известно забавяне в плащането, но предвид това, че се споразумяхме с БФС, съм склонен да вярвам, че дори и да има забавяне, то няма да бъде значително, коментира проф. Мавров.

За постигнатото съгласие потвърди и председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. Ако беше останал старият ред, пациентите щяха да бъдат затруднени - лесно щяха да намират евтините продукти, скъпите просто нямаше да ги намират, коментира той. Маринов също определи начина на заплащане като справедлив и предвидим. Той каза, че аптеките са спрели да подават заявления за прекратяване на дейността си с НЗОК, когато са разбрали, че диалогът е възобновен. Достатъчно за нас е, че се връщаме в предвидените от касата разходи, които бяха на нива до март, коментира също Маринов. Качените в момента за публично обсъждане промени в Закона за здравното осигуряване, които на практика ликвидират договарянето между касата и фармацевтичния съюз, са абсолютно неадекватни, коментира също Маринов.   
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!