Обратно към категорията

Фермери настояват за промени в Стратегическия план в земеделието

Добавено на: 31.01.2023 07:22
   

Осем организации на производители на плодове, зеленчуци и биопродукти настояват за незабавни промени в Стратегическия план за развитие на земеделието в България, който вече е приет от Европейската комисия.

Според тях в документа са заложени по-ниски ставки за подпомагане за реалните производители и това е в полза на повече възможности за други направления, което пък е предпоставка за източване на европейски средства.

Организациите ще аргументират на специална пресконференция недоволството си от стратегическия план, който регламентира как в новия програмен период ще се разпределят 16 млрд. лв. за земеделие.

Документът беше приет от Европейската комисия в последния възможен момент -през декември миналата година - и то след като се наложи управляващите у нас да коригират плана по направените над 400 забележки.

Производителите на плодове и зеленчуци са втория сектор след животновъдите, който настоява за незабавни промени в Стратегическия план. По регламент обаче не е възможно целият план да се изтегли и да се преразгледа изцяло.

Всяка от страните членки, включително България, имат право на корекции, но само веднъж годишно. Важно е да се прецени – коя от исканите промени ще е най-логична и важна и ще предизвика най-малко брожения сред останалите браншове.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!