Обратно към категорията

Фермери настояват за спешни мерки за спасение на селското стопанство

Добавено на: 12.09.2023 07:12
   

Българска аграрна камара, в която членуват 13 утвърдени браншови земеделски организации, изпрати отворено писмо до премиера Николай Денков, до финансовия министър Асен Василев и до министъра на земеделието Кирил Вътев с настояване да предприемат спешни действия за спасяване на сектор „Селско стопанство“.  

Членовете на камарата отправят конкретни искания и предупреждение, че ако не бъдат изпълнени, ще организират национални протести. Междувременно от министерството на земеделието обявиха, че днес министър Вътев ще се срещне с браншови организации, за да обсъди с тях проблемите в сектора.

В писмото си Аграрната камара припомня, че представлява интересите на над 10 000 български земеделски производители от различните подсектори на растениевъдството и животновъдството.  След описание на тежката ситуация в земеделието авторите на писмото обявяват , че искат продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна, изплащане до 30 септември на 213 млн. лева компенсация заради войната в Украйна и незабавно изплащане на 20 млн. лева за компенсиране на фермерите с напълно пропаднали от бедствия площи.

Земеделците настояват още за осигуряване на пари за пренотифициране на съществуващи и за нови държавни помощи и определяне на конкретни срокове, в които те да бъдат  изплатени; както и облекчаване на условията за доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. 

Фермерите очакват и законодателни инициативи, свързани с напояването и поземлените отношения и искат нов модел на комуникация с администрацията на агроведомството, тъй като досега провежданите консултативни съвети според тях  са формални и не водят до резултат. 

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!