Обратно към категорията

Фермерите блокират 80 възлови точки в страната

Добавено на: 06.02.2024 06:23
   

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща голяма част от зърнопроизводителите в България, започва безсрочни протестни действия в 10:00 часа във вторник. След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет (МС) между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, заявяват от НАЗ.

Асоциацията настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Земеделските производители от Област Ямбол са в готовност да блокират изходите на магистрала "Тракия" край селата Веселиново, Кабиле и Дражево. Решението дали и кога ще има протестни действия се очаква да бъде взето във вторник, съобщи вчера председателят на Регионалния Съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров. 

По-късно днес в Министерството на земеделието и храните предстои да се проведе изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите. Събитието ще започне в 16:30 часа, като на него ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!